revijaIKS.si SPLETNA ZBIRKA PREDPISOV ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Odgovori na vaša vprašanja

Ker se pri delu srečujete z različnimi dilemami, vam strokovni svetovalci Zveze RFR ponujajo odgovore na vaša vprašanja. Tukaj so zbrani odgovori na vprašanja, ki jih naročniki svetovalcem Zveze RFR postavljajo najpogosteje.

AKTUALNO VPRAŠANJE

Pogodbeno določilo, da vse dajatve krije kupec

Slovenska družba išče nove posle in sklepa številne pogodbe za njihovo izvedbo. Sprašuje, ali je pogosto uporabljeno pogodbeno določilo, da vse morebitne dajatve krije kupec, na mestu. Še posebej jo zanima vidik DDV.

Odgovor: Družbe pa tudi posamezniki, zavodi in razne organizacije, identificirane za DDV, pri širitvi poslovanja oziroma sklepanju novih poslov pogosto pozabijo na vidik DDV in velik vpliv, ki ga ima lahko ta davek na zaslužek. Pri vsakem poslu je med davčnima zavezancema treba že na začetku opredeliti tudi vidik DDV. Torej kje, kdo, kdaj in koliko DDV mora plačati. Da se izognemo morebitnim sporom, je prav, da se to zapiše tudi v pogodbena določila. Osnovna znanja o DDV so tako nujna že pri sklepanju poslov, in ne šele v računovodstvu. Pri DDV med drugim velja, da zavezanca s pogodbenim določilom ne moreta prosto prenašati obveznosti za plačilo DDV z enega na drugega, kot je to mogoče pri nekaterih drugih davkih.
Več o tem na posvetovanju Osnove DDV, ki jih moramo poznati pred sklenitvijo vsakega posla.

Mag. Mojca Zupančič

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
PREGLED TISKA
LJUBLJANA MARIBOR BABNO POLJE
13° 15° 10°
VIDEO
ANKETA
Zakaj je zakonodajalec umestil javno obravnavo sprememb temelnjih davčnih predpisov (ZDavP, ZDoh-2 in ZDDPO-2) v čas poletnih počitnic (od 21. 7. do 11. 8.)?