revijaIKS.si EKSPERT RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Odgovori na vaša vprašanja

Ker se pri delu srečujete z različnimi dilemami, vam strokovni svetovalci Zveze RFR ponujajo odgovore na vaša vprašanja. Tukaj so zbrani odgovori na vprašanja, ki jih naročniki svetovalcem Zveze RFR postavljajo najpogosteje.

AKTUALNO VPRAŠANJE

Davčno potrjevanje računov

Davčni zavezanec, ki se ukvarja s kemičnim čiščenjem oblačil in stvari svojim stalnim strankam vsako 20. naročilo opravi zastonj. Na tak način pospešuje prodajo svojih storitev. Kako je take storitve treba obravnavati z vidika ZDDV-1 in ZDavPR?

Odgovor:  ZDDV-1 zahteva, da zavezanec za vsako odplačno dobavo blaga in storitev izda račun. Za neodplačne dobave načeloma ni treba izdajati računov, se pa izda druga listina, ki služi kot račun, a le v primerih, ko je DDV vseeno treba obračunati. Od brezplačno opravljenih storitev je po 15. členu ZDDV-1 treba obračunati DDV le, če so opravljene v neposlovni namen. V opisanem primeru pa gre za poslovni namen, zato DDV ni treba obračunati in tudi ni obveznosti izdaje računa. V primerih, ko davčni zavezanec v skladu z ZDDV-1 ni dolžan izdati računa, ga torej tudi po ZDavPR ni dolžan potrjevati pri Fursu. Poleg tega je v skladu z ZDavPR treba potrditi račune za gotovinska plačila, v opisanem primeru pa plačila sploh ni. Zveza RFR priporoča, da o brezplačnih storitvah zavezanec vodi evidenco, stranki pa izda preprosto potrdilo o opravljeni brezplačni storitvi, da se izogne zapletom, če bi zaposleni v finančni upravi od stranke ob izhodu zahteval račun, kot to določa ZDavPR.

Mag. Mojca Zupančič

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
PREGLED TISKA
LJUBLJANA KOPER MARIBOR
12° 16° 11°
VIDEO
ANKETA
Kakšna obveza so po vašem mnenju davki?