IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Odgovori na vaša vprašanja

Ker se pri delu srečujete z različnimi dilemami, vam strokovni svetovalci Zveze RFR ponujajo odgovore na vaša vprašanja. Tukaj so zbrani odgovori na vprašanja, ki jih naročniki svetovalcem Zveze RFR postavljajo najpogosteje.

AKTUALNO VPRAŠANJE

Obdaritev zaposlenih za novo leto

Zaposlenim, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, bi želeli za novo leto podariti darilo v blagu (sladkarije, koledar, brisačo z logotipom naše organizacije in drugo). Vse bi obdarili enako. Enako pa bi obdarili tudi poslovne partnerje.
 
Ali lahko tudi zaposlenim damo darilo v velikosti 42 EUR brez obračuna dohodnine?

Odgovor: Pri obdavčitvi z dohodnino se znesek neobdavčenega darila z vrednostjo do 42 EUR ne more uporabljati za zaposlene, temveč je to zgornji znesek posamičnega neobdavčenega darila v okviru drugih dohodkov (kar se denimo uporablja za poslovne partnerje in še nekatere druge skupine). Za zaposlene pa lahko izkoristite izjemo od obdavčitve z dohodnino po 39/5 ZDoh-2, če izpolnjujete pogoje zanjo. To pomeni, da je darilo zaposlenemu lahko neobdavčeno, če skupaj z drugimi bonitetami v tem mesecu ne presega vrednosti 15 EUR. Pri tem je pogoj, da bonitete, ki jih delodajalec zagotavlja zaposlenim, niso redne oziroma pogoste.
 
O obdavčitvi daril bomo govorili na posvetovanju Zveze RFR Ključne davčne teme in novosti, ki jih morate poznati ob prehodu v leto 2022.

dr. Mateja Drobež Tomšič
29. 11. 2021

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali menite, da so predlogi davčne reforme usmerjeni v pravo smer?