revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Odgovori na vaša vprašanja

Ker se pri delu srečujete z različnimi dilemami, vam strokovni svetovalci Zveze RFR ponujajo odgovore na vaša vprašanja. Tukaj so zbrani odgovori na vprašanja, ki jih naročniki svetovalcem Zveze RFR postavljajo najpogosteje.

AKTUALNO VPRAŠANJE

Prodaja blaga zavezancu iz tretje države

Slovenski davčni zavezanec je prodal blago davčnemu zavezancu iz Islandije, ki za namene DDV spada med tako imenovane tretje države. Blago je kupčev prevoznik prevzel v Sloveniji in ga odpeljal na Hrvaško. Kaj storiti v takem primeru?

Odgovor:  Davčni zavezanec − prodajalec mora kupcu iz tretje države na prodano blago obračunati slovenski DDV, saj to blago ne bo izvoženo iz EU. Dejstvo, da blago vseeno zapusti Slovenijo, na navedeno ne vpliva. Dobavo blaga je treba obravnavati kot domačo dobavo, opravljeno na ozemlju Slovenije. Oprostitev DDV ni možna na podlagi 52. člena ZDDV-1, prav tako ne na podlagi 46. člena istega zakona. Prodaja bi bila lahko oproščena DDV po 46. členu ZDDV-1, če bi bili izpolnjeni vsi štirje predpisani pogoji iz tega člena. Da bi bilo to mogoče, bi kupec iz tretje države moral biti identificiran za DDV v EU, kar pa v obravnavanem primeru ni bilo izpolnjeno.

mag. Mojca Zupančič
 

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kako je epidemija COVID-19 vplivala na delo vašega računovodstva?