revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

AKTUALNO VPRAŠANJE

Izraba letnega dopusta med delom s skrajšanim delovnim časom

Delodajalec je delavcu odredil delo s skrajšanim delovnim časom 20 ur na teden. Delavec dela od ponedeljka do petka po štiri ure na dan. V prihodnjem tednu mu je delodajalec odobril izrabo letnega dopusta za petek. Delodajalec sprašuje, ali delavec lahko izrabi en dan dopusta ali le štiri ure.
 

Odgovor:  Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno izključno od povprečnega števila njegovih delovnih dni v tednu. Pri tem ni pomembno, ali delavec dela s krajšim delovnim časom na podlagi posebnih predpisov (67. člen ZDR-1) ali na podlagi lastne odločitve (65. člen ZDR-1). Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dneh (160/4 ZDR-1).

To pomeni, da ne glede na to, koliko ur bi na dan letnega dopusta delavec moral delati, izrabi en dan dopusta. To velja sicer in tudi v primeru ukrepov po interventnih zakonih. Delavec bi izrabil en dan dopusta tudi v primeru, če bi delal s skrajšanim delovnim časom od ponedeljka do četrtka, v petek pa ne. Pri ukrepu skrajšanega delovnega časa mora biti delavec v času, ko ne dela in čaka na delo, na razpolago delodajalcu, saj ga ta lahko v vsakem trenutku vpokliče na delo s polnim delovnim časom. Če pa je delavec na dopustu, delodajalec te pravice nima.

Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
V sporih med davčnim organom in zavezanci pritožbeni organi in sodišča najpogosteje odločajo: