IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Odgovori na vaša vprašanja

Ker se pri delu srečujete z različnimi dilemami, vam strokovni svetovalci Zveze RFR ponujajo odgovore na vaša vprašanja. Tukaj so zbrani odgovori na vprašanja, ki jih naročniki svetovalcem Zveze RFR postavljajo najpogosteje.

AKTUALNO VPRAŠANJE

Obdavčljivi promet za identifikacijo v sistem DDV pri sobodajalcih

”Slovenski mali davčni zavezanec ima v lasti počitniške nepremičnine v Sloveniji in na Hrvaškem. Daje jih v uporabo fizičnim osebam za počitniške namene (krajše nastanitve). V zadnjih 12 mesecih ima iz naslova teh nastanitev že skoraj 50.000 EUR obdavčljivega prometa. Drugih dejavnosti ne opravlja in prav tako ne oglašuje prek tujih portalov.
Ali se mora identificirati za namene DDV?“


Odgovor:

Sobodajalec, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev ni presegel oziroma ni verjetno, da bo presegel znesek 50.000 EUR obdavčljivega prometa, se ni dolžan identificirati za namene DDV. Lahko pa se v sistem DDV vseeno vključi prostovoljno. Glede obvezne identifikacije pri DDV je pri obravnavanem zavezancu pomembno, da v vrednost obdavčljivega prometa, ki med drugim zajema znesek obdavčenih dobav blaga in storitev kot tudi znesek transakcij z nepremičninami (v obliki blaga kot tudi storitev), zajamejo le promet od transakcij na ozemlju Slovenije. Pri nastanitvah oziroma sobodajalstvu gre za storitve, ki so neposredno povezane z nepremičninami. Kraj opravljene tovrstne storitve je zato v državi, kjer je nepremičnina. Iz opisanega primera tako izhaja, da zavezanec v obdavčljivi promet zajema zgolj plačila, prejeta za nastanitve v nepremičninah, ki so v Sloveniji. Kakšne so njegove obveznosti v zvezi z nastanitvami v nepremičninah, ki jih ima na Hrvaškem, pa mora informacije o obdavčitvi in obveznosti identifikacije pridobiti v tej državi.

mag. Mojca Zupančič,

20. 03. 2023

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Davčna reforma naj se osredotoči na spremembo: