IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Odgovori na vaša vprašanja

Ker se pri delu srečujete z različnimi dilemami, vam strokovni svetovalci Zveze RFR ponujajo odgovore na vaša vprašanja. Tukaj so zbrani odgovori na vprašanja, ki jih naročniki svetovalcem Zveze RFR postavljajo najpogosteje.

AKTUALNO VPRAŠANJE

DDV od prodanih vstopnic za koncerte in predstave

”Javni zavod s področij kulture in turizma prodaja vstopnice za prireditve, ki jih organizira sam. Gre za koncerte in predstave, za katere najame izvajalce, postavi oder in uredi ozvočenje. Zavod po mnenju statističnega urada izvaja organizacije prireditev, ki imajo po standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) šifro 90.020 – Spremljajoče storitve za umetniško uprizarjanje.
Ali mora javni zavod od prodanih vstopnic obračunati DDV“


Odgovor: Oprostitev DDV za storitve s področja kulture po 42/1/13 ZDDV-1 v povezavi z 69. členom P-ZDDV-1 je dovoljena le za storitve, ki so v omenjenem členu navedene s sklicevanjem na šifro SKD. Če se storitev res uvršča v šifro SKD 90.020, ni oproščena DDV, saj v 69. členu P-ZDDV-1 te šifre SKD ni med navedenimi oproščenimi storitvami.

Vstopnine za prireditve, omenjene v vprašanju, če so te po SKD razvrščene pravilno in posledično niso oproščene DDV, so z DDV obdavčene po nižji stopnji. Po stopnji 9,5 % se namreč DDV med drugim plačuje od vstopnin za glasbene in kulturne prireditve. Seznam prireditev, za katere se lahko vstopnice obdavčijo z DDV po nižji stopnji, zavezanci najdejo v 7. točki priloge I k ZDDV-1 in ni dokončen.
Več o oprostitvah in stopnji DDV na posvetovanju DDV, kratko in jedrnato z najnovejšimi spremembami .

mag. Mojca Zupančič,

19. 09. 2022

 
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?