revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

SODBA

Priložnostno opravljene ekonomske dejavnosti

13. junij 2013, C-62/12, novica na spletni strani InfoCuria – Sodna praksa Sodišča, Galin Kostov proti Direktor na Direkcia „Obžalvane I upravlenie na izpalnenieto“ – Varna pri Centralno upravlenie na Nacionalnata agencia za prihodite

Ključne besede 
priložnostna ekonomska dejavnost, obračun DDV

Jedro sodbe
Člen 9(1) Direktive Sveta 2006/112/ES z dne 28. novembra 2006 o skupnem sistemu davka na dodano vrednost je treba razlagati tako, da je treba fizično osebo, ki je že zavezana k plačilu DDV za svojo dejavnost zasebnega sodnega izvršitelja, šteti za „davčnega zavezanca“ za vsako drugo, priložnostno opravljeno ekonomsko dejavnost, pod pogojem, da ta dejavnost pomeni dejavnost v smislu člena 9(1), drugi pododstavek, Direktive 2006/112.

Tolmačenje Zveze RFR
Sodni izvršitelj Galin Kostov iz Bolgarije je v tej državi identificiran za namene DDV, ker opravlja samostojno dejavnost zasebnega sodnega izvršitelja. V letu 2009 je poleg te dejavnosti na podlagi pogodbe o naročilu opravil posredniško storitev in prejel provizijo. Od prejete provizije ni obračunal DDV, češ da se v tem delu ne šteje za davčnega zavezanca in ne opravlja ekonomske dejavnosti. Davčna uprava se s tem ni strinjala in zaradi tega je prišlo do spora ter kasneje do vprašanja na Sodišče EU.

Sodišče EU je v obravnavanem primeru razsodilo, da je treba člen 9/1 Direktive o DDV (kot 5. člen ZDDV-1) razlagati tako, da je treba fizično osebo, ki je že zavezana k plačilu DDV za svojo dejavnost zasebnega sodnega izvršitelja, šteti za davčnega zavezanca tudi za vsako drugo, priložnostno opravljeno ekonomsko dejavnost.

Celotna sodba je dostopna na spodnji povezavi.


Vir: CURIA

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?