revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

SODBA

Zavrnitev vračila DDV zavezancu

Sodišče Evropske unije, 11. april 2013, C-138/12, Rusedespred OOD proti Direktor na Direkcija „Obžalvane i upravlenie na izplnenieto“ – Varna pri Centralno upravlenie na Nacionalnata agencija za prihodite,

Ključne besede 
davčni organ, vračilo DDV, zavrnitev vračila DDV, Obdavčenje, DDV, Direktiva 2006/112/ES, Člen 203, Načelo davčne nevtralnosti, Vračilo plačanega davka dobavitelju ali izvajalcu storitve, kadar je bila pridobitelju ali prejemniku transakcije, oproščene plačila davka, zavrnjena pravica do odbitka 

Jedro sodbe
1. Načelo nevtralnosti davka na dodano vrednost, kot je konkretizirano v sodni praksi v zvezi s členom 203 Direktive Sveta 2006/112/ES z dne 28. novembra 2006 o skupnem sistemu davka na dodano vrednost, je treba razlagati tako, da nasprotuje temu, da davčni urad na podlagi nacionalne določbe, s katero je bil prenesen navedeni člen, izvajalcu oproščene transakcije zavrne vračilo davka na dodano vrednost, ki ga je ta svoji stranki napačno zaračunal, z utemeljitvijo, da ta izvajalec ni popravil računa, ki je bil napačno izdan, čeprav je ta urad tej stranki dokončno zavrnil pravico do odbitka navedenega davka na dodano vrednost, zaradi te dokončne zavrnitve pa ureditve v zvezi s popravki, ki jo določa nacionalni zakon, ni več mogoče uporabiti.

2. Davčni zavezanec se lahko sklicuje na načelo nevtralnosti DDV, kot je konkretizirano v sodni praksi v zvezi s členom 203 Direktive 2006/112, da bi izpodbijal določbo nacionalnega prava, ki za vračilo napačno zaračunanega davka na dodano vrednost določa pogoj, da se popravi račun, ki je bil nepravilno izdan, čeprav je bila pravica do odbitka navedenega davka na dodano vrednost dokončno zavrnjena, zaradi te dokončne zavrnitve pa ureditve v zvezi s popravki, ki jo določa nacionalni zakon, ni več mogoče uporabiti.

Tolmačenje Zveze RFR
Davčni organ ne sme zavrniti vračila DDV zavezancu, ki ga je napačno zaračunal, zgolj zato, ker ni ustrezno popravil računa, medtem ko je bil prejemniku računa odbitek DDV že prepovedan z odločbo davčnega organa.

Zmanjšanje obveznosti za DDV se mora zavezancu omogočiti zaradi načela nevtralnosti obdavčitve.

Namen določbe, da mora oseba, ki DDV izkaže na računu, tega tudi plačati, pa je le odprava nevarnosti izgube davčnih odhodkov. Ta nevarnost je v primeru, ko je bil prejemniku računa odbitek DDV že prepovedan, popolnoma odpravljena. 

Celotna sodba je dostopna na spodnji povezavi.

Vir: EUR-LEX

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?