IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Oprostitev DDV pri storitvah izobraževanja

9. Maj 2022

Tolmačenje

Sodišče EU je nedavno razsodilo, kako je treba razlagati pojem organizacije, ki ji je priznan podoben namen in je omenjen v 132/1/i direktive o DDV (oprostitev DDV na področju izobraževanja). V sodbi C-612/20 je zapisalo, da s pojmom organizacija, ki ji je priznan podoben namen, kot osebi javnega prava, ki izvaja izobraževanje, ni zajet zasebni subjekt, kakršen je bil v obravnavanem primeru, ne glede na to, da opravlja izobraževalne dejavnosti v javnem interesu. V obravnavanem primeru so bile to organizacija dejavnosti, komplementarnih šolskemu programu, kot so tečaji za pomoč pri domačih nalogah, izobraževalni programi in tečaji tujih jezikov. Izvajalka teh dejavnosti je bila gospodarska družba, ki je bila registrirana s šifro »drugo izobraževanje«. Vendar se v Romuniji za zasebne subjekte, ki želijo status take organizacije, zahteva, da sklenejo partnerstvo z ustanovo, ki izvaja izobraževalni program, v obravnavanem primeru program Šola po šoli. Česar pa družba Happy Education ni storila. Čeprav njene storitve ustrezajo dejavnostim, ki so del programa Šola po šoli, DDV niso oproščene, saj družba nima ustreznega statusa. Ta je namreč eden od dveh obveznih pogojev, ki morata biti izpolnjena za oprostitev DDV na področju izobraževanja. Več o oprostitvah pri DDV lahko izveste v Šoli o DDV.

Mag. Mojca Zupančič

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?