revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Plačilo obroka akontacije dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb za marec in poračuna za januar in februar

 
Tolmačenje
Razliko v velikosti akontacije, ki nastane zaradi spremembe davčne osnove na podlagi oddanega davčnega obračuna za koledarsko leto 2019, morajo zavezanci za že dospele obroke akontacije plačati pri prvem naslednjem obroku akontacije. A je davčni organ za zavezance, ki davčnega obračuna za koledarsko leto 2019 niso oddali do 31. marca 2020, izdal ugodnejše pojasnilo. V njem pojasnjuje, da za zavezance, ki zaradi podaljšanja roka še niso predložili davčnega obračuna za leto  2019 in bodo tega predložili v aprilu 2020, rok za plačilo marčevske akontacije in poračuna januarske in februarske akontacije omenjenih obveznosti poteče 11. maja 2020. Davčnim zavezancem, ki bodo predložili davčni obračun v maju 2020 oziroma 1. junija 2020 (ko se izteče rok za predložitev obračuna za koledarsko leto 2019), pa poteče rok za plačilo 10. junija 2020.

Po ukrepu iz interventnega megazakona pa zavezanci nimajo obveznosti plačila aprilskega in majskega obroka akontacije.

Dr. Mateja Drobež Tomšič

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
V sporih med davčnim organom in zavezanci pritožbeni organi in sodišča najpogosteje odločajo: