IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

V katerih primerih je na računu izkazani DDV treba tudi plačati?

 
6. februar, 2023

Tolmačenje

V sodbi C-378/21 (P) je Sodišče EU podalo razlago 203. člena Direktive 2006/112/ES (76/1/9 ZDDV-1). Ta dva člena določata, da mora DDV plačati vsaka oseba, ki ta davek izkaže na računu. Sodišče EU je v sodbi pojasnilo, da je navedeni člen direktive treba razlagati tako, da davčni zavezanec, ki je opravil storitev in na svojem računu izkazal znesek DDV, izračunan po napačni (previsoki) davčni stopnji, na podlagi te določbe ni dolžan plačati dela neupravičeno zaračunanega DDV. To velja ob predpostavki, da ne obstaja nobena nevarnost izgube davčnih prihodkov. Te nevarnosti pa ni, ko so prejemniki storitve izključno končni potrošniki, ki niso upravičeni do odbitka DDV.

Več o tem in podobnih primerih ter o pravici do odbitka DDV lahko izveste na posvetovanju DDV v praksi – aktualne teme iz vaših vprašanj, ki bo v digitalni izvedbi na voljo od 13. februarja 2023.

mag. Mojca Zupančič

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Davčna reforma naj se osredotoči na spremembo: