revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami z vidika DDV


Ključne besede 
DDV, bitcoin, virtualna valuta, menjalniški posel, finančna storitev

Tolmačenje
Furs je 11. avgusta 2017 objavil publikacijo o transakcijah z virtualnimi valutami z vidika DDV. Davčna obravnava, kot je zapisana v tem dokumentu, velja od datuma objave publikacije.
Provizija oziroma plačilo za storitev menjave običajne valute z virtualno ali obratno je oproščena DDV, saj gre za finančno storitev po 44/-/4.d ZDDV-1. Rudarjenje virtualnih valut pa sploh ni predmet DDV, saj med ponudnikom in prejemnikom storitve ni pravnega razmerja, ki je eden od nujnih pogojev, da se določena transakcija šteje za obdavčljivo v sistemu DDV. Zaradi navedenega pa davčni zavezanci, ki izvajajo tovrstne transakcije, nimajo pravice do odbitka DDV, razen izjemoma, ko storitev menjave virtualne valute opravijo naročnikom s sedežem oziroma prebivališčem zunaj EU. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?