revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Davčno potrjevanje računov pri prodaji enonamenskih kuponov s 1. januarjem 2019


Tolmačenje
Furs je v publikaciji Davčno potrjevanje računov – Pogosta vprašanje in odgovori dodal odgovor pod številko 314, kjer pojasnjuje, kakšne so obveznosti davčnega potrjevanja računov pri prodaji enonamenskih kuponov, kakršne s 1. januarjem 2019 uvaja novela ZDDV-1J. Iz novega 18.b člena ZDDV-1 namreč izhaja, da je vsakokratni prenos enonamenskega kupona treba obravnavati kot plačilo za opravljeno dobavo blaga ali storitev, na katero se kupon nanaša, zato je ob prenosu treba obračunati DDV. To plačilo se torej ne šteje kot predplačilo v sistemu DDV, kar pomeni, da je ob vsakokratnem prenosu enonamenskega kupona, ne glede na to, kdo je kupec kupona, treba izdati račun in ga, če je plačilo gotovinsko, tudi davčno potrditi. Dejanska izročitev blaga ali opravljena storitev, torej unovčitev enonamenskega kupona, pa ni promet v sistemu DDV, zato ob unovčitvi enonamenskega kupona ni obveznosti izdaje računa po ZDDV-1 in posledično ni obveznosti davčnega potrjevanja po ZDavPRvir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?