revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Delo od doma za tujega delodajalca v času COVID-19

Tolmačenje
Furs je v spletni publikaciji Mednarodno obdavčenje, Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah – Podrobnejši opis (1. izdaja, september 2020) med drugim pojasnil, kako ravnajo slovenski rezidenti, ki so zaposleni pri tujih delodajalcih in začasno opravljajo delo od doma, torej v Sloveniji, kjer so ostali zaradi ukrepov, povezanih s COVID-19.

Slovenski rezidenti so po ZDoh-2 obdavčeni po načelu svetovnega dohodka in morajo vse dohodke z virom v tujini sami napovedati z napovedjo za odmero akontacije dohodnine, pri čemer lahko uveljavljajo v tujini plačano akontacijo dohodnine. Če je delo opravljeno v Sloveniji, se dohodek po 15/1 konvencije obdavči samo v državi rezidentstva delavca, ker se zaposlitev ni opravljala v drugi državi. Furs še pojasnjuje, da za ta del dohodkov iz zaposlitve zavezanec ne more uveljavljati v tujini plačanega davka. Zavezanec pa lahko zahteva vračilo davka pri pristojnem davčnem organu druge države.

Zveza RFR dodaja, naj slovenski rezidenti, ki delo fizično začasno opravljajo v Sloveniji, svoje delodajalce v tujini opozorijo, da konvencija ne dovoljuje obdavčitve v državi tujega delodajalca in naj se to dejstvo upošteva že ob izračunu plače.
Seveda pa velja tudi obratno, da slovenski delodajalci, ki izplačujejo dohodke zaposlenim nerezidentom, ki delo začasno opravljajo na svojem domu v tujini, te opozorijo, da pred izplačilom dohodka z obrazcem KIDO 5 uveljavljajo ugodnost iz 15/1 konvencije. Na podlagi potrjenega obrazca KIDO 5 slovenski delodajalec ne obračuna akontacije dohodnine. Če zaposleni ne pridobi pravočasno potrjenega obrazca KIDO 5, lahko naknadno uveljavlja vračilo plačane dohodnine z obrazcem KIDO 12. 

Barbara Prislan, univ. dipl. ekon. 

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kako je epidemija COVID-19 vplivala na delo vašega računovodstva?