revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Dodatno pojasnilo o oprostitvah DDV pri storitvah prevoza


Ključne besede 


Tolmačenje
Furs je na svoji spletni strani dopolnil pojasnilo glede obravnave storitev, ki so neposredno povezane z mednarodnim trgovanjem, po ZDDV-1. Izpostavil je, da je za vsako opravljeno prevozno in drugo storitev najprej treba ugotoviti državo opravljene storitve. Če je to Slovenija, se nadalje ugotavlja možnost oprostitve po različnih členih ZDDV-1. V pojasnilu je podana ločena obravnava za (1) storitve, povezane z izvozom blaga (52/1/e ZDDV-1), kjer je dodatne razlage in omejitve za oprostitev DDV prinesla sodba Sodišča EU C-288/16; (2) storitve za potrebe plovil in zrakoplovov (53. člen ZDDV-1); (3) dobave blaga in storitev v carinskih postopkih (57. člen ZDDV-1) in (4) prevozne storitve, povezane z uvozom blaga (50/1/12 ZDDV-1). V pojasnilu Furs daje tudi odgovore na konkretna vprašanja. Glede tega dela pojasnila pa Zveza RFR od davčnih zavezancev še naprej prejema vprašanja, povezana z obravnavo prevoznih in drugih storitev za blago v tranzitnih postopkih. Tak primer je v vprašanjih 15 in 16, kjer Furs nakaže možnost oprostitve DDV po 52/1/e ZDDV-1, če so izpolnjeni pogoji, ki jih navaja v 4. točki pojasnila. Katere pogoje iz obravnavane točke Furs pri tem misli, iz pojasnila ni mogoče razbrati. Zato bi bilo dobro v tem delu zapisati dodatno in bolj natančno razlago, da bodo zavezanci vedeli kako ravnati. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?