revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Kraj dobave blaga na daljavo glede na organizatorja prevoza


Tolmačenje
Sodišče EU je izdalo sodbo C-276/18 (KrakVet), kjer je prišlo do spora glede določitve države obdavčitve pri prodaji blaga na daljavo. Družba KrakVet s sedežem na Poljskem prodaja proizvode za živali končnim potrošnikom na Madžarskem prek tamkajšnje spletne domene. Do vprašanja za predhodno odločanje je prišlo, ker sta prodajo obdavčili tako Poljska kot Madžarska. Dvojno obdavčitev je povzročila različna razlaga pojma »blago odpošlje ali odpelje dobavitelj ali druga oseba za njegov račun«. Zato je nacionalno sodišče prosilo za razlago tega pojma in hkrati zastavilo še vprašanje glede tega, ali gre pri takem načinu poslovanja, kot ga je ubral dobavitelj, za zlorabo sistema DDV. Sodišče EU je podalo odgovore in pozvalo nacionalno sodišče, da ugotovi, ali so pogoji za predlagano odločitev v konkretnem primeru izpolnjeni. Če iz okoliščin primera izhaja, da so pogoji, ki jih pri vsakem odgovoru navaja Sodišče EU, izpolnjeni, potem velja, da (1) država članica lahko določi drugačno davčno obravnavo, kot je že bila določena v drugi državi članici; (2) se šteje, da je blago odposlal ali odpeljal dobavitelj ali druga oseba za njegov račun, če je njegova vloga odločilna glede pobude in organizacije bistvenih faz odpošiljanja ali prevoza blaga, in (3) da opisanih transakcij ni mogoče šteti za zlorabo sistema.

Mag. Mojca Zupančič

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kako je epidemija COVID-19 vplivala na delo vašega računovodstva?