IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Naknadno plačan davek v državi napotitve delavca

10. maj 2021, FURS

Tolmačenje

Furs je v novi publikaciji pojasnil, kako ravnati, ko delodajalec najprej plača (akontacijo) dohodnine od dohodkov, izplačanih napotenim delavcem, v Sloveniji in naknadno še dohodnino v državi, kjer napoteni delavec dela.

Slovenski delodajalec v primeru, ko je davek v tujini plačal naknadno, ne more popraviti obrazca REK-1, saj je bil obračun akontacije dohodnine v trenutku izplačila dohodka pravilen.
Napoteni delavec, ki je slovenski rezident, lahko uveljavlja v tujini plačani davek v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine do 31. maja tekočega leta za preteklo leto. Če pa mu je bila že izdana dokončna odločba o odmeri dohodnine, mora za uveljavljanje naknadno plačanega davka v tujini vložiti predlog za obnovo postopka dohodnine. Predlogu mora priložiti ustrezna dokazila o naknadno plačanem davku v državi napotitve.

Napoteni delavec, ki ni slovenski rezident, lahko davek, ki ga je plačal v državi napotitve, uveljavlja le v državi rezidentstva.
Ne glede na to, ali je napoteni delavec slovenski rezident ali ne, pa se mora delodajalec z njim dogovoriti, ali bo delavec znesek preplačane akontacije dohodnine vrnil ali pa se bo preveč plačani davek štel za dohodek iz delovnega razmerja napotenega delavca.
Več o obravnavani temi lahko preberete v Fursovi publikaciji Mednarodno obdavčenje – Naknadno plačan davek od dohodkov iz zaposlitve v tujini pri napotenih delavcih – Podrobnejši opis (1. izdaja, maj 2021).

Barbara Prislan, univ. dipl. ekon

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?