revijaIKS.si EKSPERT RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

O davčnem rezidentstvu in italijanskih pokojninah

Tolmačenje
Nepoznavanje prava škodi. To pravilo vbijajo v glavo tudi študentom drugih smeri, ne le bodočim pravnikom. Pa vendarle je upravno sodišče v sodbi III U 201/2017-11 razsodilo, da ima Slovenija po konvenciji izključno pravico do obdavčitve italijanske državne pokojnine, ki jo prejme slovenski rezident. Poleg tega iz sodbe izhaja tudi napotilo zavezancem, da so dolžni dvojno rezidentstvo urejati sami, prav tako morajo sami poskrbeti za refundacijo davka, ki je bil po nepotrebnem in v nasprotju s konvencijo plačan v drugi državi. Zveza RFR dodaja, da je sodba upravnega sodišča korektna. Zavezanec bi svoj davčni zaplet rešil hitreje in učinkoviteje, če bi izrabil možnosti, ki mu jih ponuja dvostranska konvencija, sklenjena med Italijo in Slovenijo, ter nenazadnje nacionalni zakonodaji obeh držav. Ni na mestu pričakovati, da bo država skrbela za uveljavljanje davčnih ugodnosti posameznih zavezancev, še posebej če imajo ti na voljo vse možnosti, da to brez večjega napora storijo sami. Če bi težave pri odpravi dvojne obdavčitve delala Italija, ima zavezanec možnost, da zahteva sprožitev postopka skupnega dogovora med pristojnima organoma Italije in Slovenije. Tudi ta postopek je učinkovitejši od pritožbe na upravno sodišče – še zlasti po 1. juliju 2019, ko so se začele uporabljati nove določbe ZDavP-2 o postopku skupnega dogovora.O osnovah dvojne obdavčitve in njeni odpravi pri fizičnih osebah ter o pomenu postopka skupnega dogovora za zavezance več v Dohodninski šoli Zveze RFR.


Barbara Prislan, univ. dipl. ekon.

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?