revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Odbitek DDV od storitev, povezanih s ponudbo za prevzem delnic druge družbe


Tolmačenje
V zadevi C-249/17 (Ryanair) je Sodišče EU pojasnjevalo, kako je s pravico do odbitka DDV pri holdinških družbah. Stranka v postopku – družba Ryanair je objavila ponudbo za prevzem vseh delnic druge družbe in načrtovala, da bo zanjo opravljala tudi storitve upravljanja, ki so predmet DDV. V povezavi s prevzemom je imela stroške za svetovalne in druge storitve, pri katerih je uveljavila odbitek DDV, a se davčni organ ni strinjal. Sodišče EU pa je odločilo drugače. Družbi, kot je ta v obravnavanem primeru, ki namerava pridobiti vse delnice neke druge družbe zaradi izvajanja gospodarske dejavnosti, in sicer opravljanja obdavčenih storitev upravljanja za prevzeto družbo, določbi o davčnem zavezancu in odbitku DDV direktive o DDV dajeta pravico do odbitka za izdatke, ki so povezani z opravljanjem storitev svetovanja in so nastali v okviru ponudbe za prevzem, v celoti. Navedeno velja tudi, če se je izkazalo, da ta gospodarska dejavnost ni bila izvedena, in če ti izdatki izvirajo izključno iz načrtovane gospodarske dejavnosti. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?