revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Odvzem odbitka DDV od fiktivne nabave


Tolmačenje
Sodišče EU je izdalo sodbo v združenih zadevah C 459/17 in C-460/17 (SGI in Valériane SNC), ki se znova nanaša na pravico do odbitka DDV. Obravnavana zavezanca sta nabavljala blago z namenom dajanja v najem in od teh nabav odbila DDV. Davčni organ je podvomil o tem, da so bile nabave sploh izvedene, in zavezancema vzel odbiti DDV. Vprašanje, zastavljeno Sodišču EU, pa je bilo, ali za zavrnitev pravice do odbitka DDV po računu za nabavo blaga zadošča, da davčni organ dokaže, da transakcije s tega računa dejansko niso bile izvedene, ali pa mora dokazati tudi, da zavezanec ni dobroveren.
Sodišče EU je v sodbi navedlo, da je obstoj pravice do odbitka DDV pogojen s tem, da so bile transakcije dejansko izvedene. Davčni organ, ki dokaže, da transakcije (v konkretnem primeru nabave blaga) niso bile izvedene, lahko na podlagi tega zavezancu vzame pravico do odbitka DDV.  vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?