revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Oprostitev DDV pri neodvisnih skupinah oseb


Ključne besede 
neodvisne skupine oseb, oprostitev DDV, 42. člen ZDDV-1, javni interes

Tolmačenje
Sodišče EU je na svojih spletnih straneh 21. septembra objavilo tri sodbe, ki se nanašajo na oprostitev DDV pri neodvisnih skupinah oseb. Taka oprostitev je predvidena tudi z našim zakonom, in sicer z 42/1/5 ZDDV-1. V teh sodbah (C-326/15, C-605/15 in C-616/15) smo dobili dolgo pričakovano odločitev, kako široko, torej za katere dejavnosti oziroma storitve, se ta oprostitev sme uporabljati. Sodišče EU je odločilo, da se oprostitev sme uporabiti le za tiste storitve neodvisnih skupin oseb, ki so v javnem interesu, ne pa za tiste s področij zavarovalništva in financ. Na podlagi teh sodb bodo morale mnoge države članice EU spremeniti izvajanje te določbe, med njimi tudi Slovenija, ki je posredno s primerom, zapisanim v 63. členu P-ZDDV-1, dopuščala preširoko razlago. Več o tem boste lahko prebrali v reviji IKS 11/17. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?