revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Pravica do odbitka DDV pri podružnici


Tolmačenje
Sodišče EU je v eni od zadnjih objavljenih sodb C-16/17 znova presojalo o pravici do odbitka DDV in ugotovilo, da direktiva o DDV nasprotuje zavrnitvi te pravice v okoliščinah, kot so bile v obravnavani zadevi. V tej je namreč nemška družba na Portugalskem najprej ustanovila podružnico, ki je pridobila svojo ID-številko za DDV, nato pa je ustanovila še gospodarsko interesno združenje (GIZ), ki se je tudi identificiralo za DDV. Slednje je na osnovi sklenjene podizvajalske pogodbe portugalski podružnici izdalo račun za delitev stroškov, podružnica je zaračunani DDV odbijala od svoje davčne obveznosti, davčni organ pa je temu nasprotoval. To je utemeljeval s tem, da sta nemška družba in njena podružnica dva različna subjekta, ker imata dve ID-številki za DDV, pri čemer je članica GIZ nemška družba, in ne portugalska podružnica, ki je uveljavljala odbitni DDV od delitve stroškov. Sodišče EU je v sodbi zapisalo, da je treba ti dve osebi obravnavati kot eno pravno osebo in enega davčnega zavezanca, ki se mu prizna tudi pravica do odbitka DDV. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
V sporih med davčnim organom in zavezanci pritožbeni organi in sodišča najpogosteje odločajo: