revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Prehranska dopolnila in stopnja DDV


Tolmačenje
Furs je 6. junija 2018 na spletni strani objavil pojasnilo glede uporabe nižje stopnje DDV za prehranska dopolnila. V skladu s 1. točko priloge I k ZDDV-1 se nižja stopnja DDV med drugim uporablja tudi za rastline in primesi, ki so (običajno) namenjene za pripravo hrane; izdelke, ki se (običajno) uporabljajo kot dodatki k hrani ali kot njen nadomestek. V 48. členu P-ZDDV-1 je za navedeno zapisana dodatna obrazložitev. Nižja stopnja DDV po 1. točki priloge I k ZDDV-1 se uporabi za prehranska dopolnila, ki se uvrstijo v eno izmed tarifnih številk iz 48/1 P-ZDDV-1 in se uporabijo kot hrana ali kot surovina za pripravo hrane (na primer se ne uporabljajo v kozmetične namene).
Kot je zapisano v pojasnilu, se bo Furs v postopkih nadzora usmerjal predvsem v pravilnost določanja namena uporabe teh izdelkov za obdobja po izdaji tega pojasnila. Naštetih je tudi nekaj izdelkov s pripadajočimi tarifnimi oznakami kombinirane nomenklature carinske tarife, za katere se lahko uporabi nižja stopnja DDV: beljakovinski pripravki, šumeče tablete magnezij, vitamin C v obliki šumečih tablet, pesin sok, borovnice v prahu, magnezijev granulat, kolagen v kapsulah in omega 3 kapsule – ribje olje v kapsulah. V pojasnilu tudi piše, kako davčni zavezanci, ki so uporabili napačno stopnjo DDV pri prometu s prehranskimi dopolnili, to napako popravijo. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?