revijaIKS.si EKSPERT RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Prehranska dopolnila in stopnja DDV II


Tolmačenje
Furs je na svoji spletni strani objavil dodatno pojasnilo glede uporabe nižje stopnje DDV za prehranska dopolnila. Med drugim je iz njega mogoče razbrati, da mora zavezanec zaradi določitve pravilne stopnje DDV ugotoviti namen uporabe blaga, ki ga uvaža oziroma pridobiva iz drugih držav članic EU. Pri prodaji blaga na notranjem trgu podatka o namenu uporabe blaga ni treba posebej pridobiti, če se dobava opravi končnemu potrošniku. Pri prodaji blaga drugemu zavezancu pa je treba po Fursovem mnenju namen uporabe blaga določiti ob njegovi dobavi. Namen uporabe mora biti podprt z objektivnimi dokazili. Dobavitelj lahko zaradi davčne gotovosti od kupca pridobi ustrezno izjavo o namenu uporabe blaga. Zveza RFR dodaja, da predpisi o DDV res predpisujejo pogoje za uporabo nižje stopnje DDV, za katere mora dobavitelj tudi dokazati, da jih izpolnjuje. Vendar nikjer ni predpisano, da bi moral dobavitelj od kupca pridobiti izjavo o tem, za kaj bo konkretno blago dejansko uporabil. Za uporabo nižje davčne stopnje ni pomembno, kaj se bo pri kupcu z blagom dejansko zgodilo, ampak zgolj ali je blago samo po sebi primerno za uporabo, za katero je predvidena nižja stopnja DDV. Taka so bila tudi pojasnila MF ves čas od uvedbe DDV. Pri prometih med zavezanci tudi sicer ni potrebe po ugotavljanju namena uporabe za blago, obdavčeno po nižji stopnji DDV. V primerih "nenamenske" rabe se bo DDV že ob naslednjem prometu obračunal po višji stopnji. vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?