IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Prekluzivni rok pri uveljavljanju odbitka DDV

7. junij 2021, 

Tolmačenje

Furs je na svoji spletni strani objavil novo pojasnilo (4230-234/2020-1) o prekluzivnem roku. Z njim je spremenil svoje razlage, ki so veljale doslej. Ni dvoma, da je prekluzivni rok iz 67/2 ZDDV-1 skladen s pravom EU. Po mnenju Zveze RFR so bile z načeli nevtralnosti, enakovrednosti in učinkovitosti neskladne le nekatere razlage te določbe. Pravica do odbitka DDV je vezana na vsebinske in formalne pogoje. Prvi nedvomno morajo biti izpolnjeni. Samo zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev (kamor sodi na primer identifikacija za DDV) zavezancem pravica do odbitka DDV ne sme biti vzeta. V večini primerov pravica do odbitka sovpada z nastankom davčne obveznosti. Ni pa vedno tako, kar izhaja tudi iz navedenega pojasnila, saj je Furs v 4. primeru pojasnila zapisal, da prekluzivni rok pri nabavi osnovnega sredstva začne teči z dnem identifikacije zavezanca v sistem DDV. To je tudi pravilno in skladno z načeli DDV (in besedilom 67/2 ZDDV-1), saj ne glede na to, da sta obveznost za DDV in tudi pravica do odbitka tega davka nastali že pred dvema letoma, je bila pri dotičnem zavezancu pridobljena šele z dnem identifikacije za DDV. S tem dnem šele lahko začne teči prekluzivni rok. Kakšen delež DDV zavezanec sme odbiti, pa je Furs vezal na 69. člen ZDDV-1, ki ne govori o odbitku DDV, ampak o popravku odbitka. Odbitek DDV namreč urejajo členi od 62 do 67, ki ne vsebujejo nobenih obdobij. Zveza RFR pa ne vidi pravne podlage za razlago, pri kateri se pravica do odbitka DDV razlikuje glede na to, ali gre za osnovna sredstva ali pa drugo blago, ki ga ima lahko zavezanec v zalogi tudi še po treh ali več letih in bo nedvomno uporabljeno za obdavčeno dejavnost.

 

Obvestilo lahko v celoti preberete na tej povezavi.

ime in naziv avtorja 

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?