revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Pridobitni in nepridobitni prihodki nepridobitnih organizacij


Tolmačenje
Oprostitev plačila DDPO od nepridobitne dejavnosti oziroma nepridobitnih dohodkov (prihodkov) lahko uveljavlja le zavezanec, ki je v skladu s posebnim zakonom ustanovljen za opravljanje nepridobitne dejavnosti in dejansko tudi posluje skladno z namenom ustanovitve in delovanja (9. člen ZDDPO-2). Furs v spletni publikaciji Oprostitev davka za opravljanje nepridobitne dejavnosti – Podrobnejši opis (1. izdaja, januar 2018) našteva primere zavezancev, ki se lahko štejejo za take nepridobitne organizacije. Mednje gospodarska družba ne spada. Pravilnik o opredelitvi nepridobitne in pridobitne dejavnosti (odslej pravilnik) pa podrobneje določa, kaj šteje za pridobitno oziroma nepridobitno dejavnost in opredeljuje najbolj tipične vrste nepridobitnih in pridobitnih dohodkov (prihodkov). Preostali dohodki, ki v pravilniku niso našteti kot nepridobitni, so pridobitni, če izvirajo iz dejavnosti, ki jo nepridobitna organizacija opravlja na trgu zaradi pridobivanja dobička, če s to dejavnostjo na trgu konkurira drugim zavezancem za DDPO ali pa če izvirajo iz dejavnosti, ki jo pravilnik taksativno našteva kot pridobitno (mišljeni so tako imenovani taksativno našteti pridobitni prihodki). vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?