IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Solidarna odgovornost za DDV in obresti

24. maj 2021, 

Tolmačenje

Sodišče EU je izdalo sodbo C-4/20, ki daje razlago 205. člena Direktive 2006/112/ES (76.b člen ZDDV-1). Ta člen obravnava solidarno odgovornost. V konkretnem primeru je bolgarski davčni organ družbi ALTI kot solidarnemu dolžniku naložil plačilo DDV in pripadajočih obresti na podlagi bolgarskih predpisov o DDV. Družba ALTI je namreč od druge bolgarske družbe kupila kmetijsko opremo, ki jo je ta druga družba nabavila v Združenem kraljestvu. Slednja DDV od pridobitve opreme ni plačala. Davčni organ je iz okoliščin primera zaključil, da je družba ALTI vedela, da družba, od katere kupuje opremo, DDV ne bo plačala. Sodišče EU je zaključilo, da bolgarski predpisi, po katerih mora solidarni dolžnik plačati dolgovani znesek DDV in tudi pripadajoče zamudne obresti, ni neskladna z 205. členom direktive o DDV. To seveda velja, če se ugotovi, da je družba, ki postane solidarni dolžnik, vedela ali bi morala vedeti, da navedena oseba, ki je dolžna plačati davek, tega ne bo plačala.

Obvestilo lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Mag. Mojca Zupančič 

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?