revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Sorazmerna odpravnina v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi

27. maj 2013, Sodba VIII Ips 19/2013, novica na spletni strani Vrhovnega sodišča RS

Ključne besede 
odpoved pogodbe o zaposlitvi

Tolmačenje
Sodba Vrhovnega sodišča v postopku revizije sodb nižjih sodišč se glasi, da tožnici ne pripada sorazmerna odpravnina v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi in sklenitvi nove pogodbe o zaposlitvi za drugo delo, saj je nova zaposlitev za to drugo delo ustrezna, ker izpolnjuje pogoje za definiranje ustreznega dela po ZDR. Predvsem je bila odločilna razlaga, kdaj se poleg ustrezne vrste dela, ravni izobrazbe in delovnega časa kot ustrezno delo obravnava tudi čas za prevoz na delo in z dela, ki je največ tri ure. Tri ure je namreč najdaljši čas, ki ga lahko delavec porabi za prevoz na delo in z dela, ne glede na obliko prevoza (javni, zasebni). Čeprav se sodba nanaša še na ZDR, ki je veljal do 12. aprila 2013, pa rešitve iz sodbe veljajo tudi za enake določbe po ZDR-1, ki velja od 12. aprila 2013 dalje.

Obvestilo lahko v celoti preberete na tej povezavi.

ime in naziv avtorja 

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kako je epidemija COVID-19 vplivala na delo vašega računovodstva?