IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Uvrščanje vozil v kombinirano nomenklaturo

3. julij 2021, FURS
Tolmačenje

Uvrstitev motornega vozila v kombinirano nomenklaturo (KN) vpliva tako na obveznost obračuna DMV kot tudi na uveljavljanje pravice do odbitka DDV.

ZDMV-1 določa, da se DMV plačuje od motornih vozil s tarifnima oznakama KN 8703 (razen KN 8703 10) in 8711. Za vozila s tarifno oznako KN 8703 pa ob izpolnjevanju pogojev iz 106. člena P-ZDDV-1 dovoljuje zmanjšanje obveznosti za DMV do 30 %.

Odbitek DDV za osebna vozila in motorna kolesa je prepovedan (66/-/c ZDDV-1). Ob izpolnjevanju pogojev iz 106. člena P-ZDDV-1 pa zavezanec sme odbiti DDV od osebnih večnamenskih vozil, namenjenih prevozu ljudi in blaga, čeprav se uvrščajo v tarifno oznako KN 8703.

Furs je v pomoč zavezancem, ki imajo težavo z uvrstitvijo motornega vozila v KN, objavil dve navodili, ki podrobno opisujeta kriterije za uvrstitev v eno od tarifnih oznak KN. Prvo pojasnilo govori o uvrščanju kombiniranih in drugih motornih vozil v KN, drugo pojasnilo pa o uvrščanju kombiniranih in drugih motornih vozil v KN v povezavi z DMV.


Barbara Prislan, univ. dipl. ekon

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?