revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Velikost neobdavčenih dnevnic napotenim delavcem


Ključne besede 


Tolmačenje
Slovenski delodajalci pogosto napotujejo delavce na začasno delo v tujino do 30 dni oziroma napotujejo na delo v tujino avtoprevoznike za obdobje do 90 dni.  Pri tem se je 1. januarja 2018 spremenila davčna obravnava povračil stroškov prehrane oziroma dnevnic za tovrstne krajše napotitve. Delodajalec sme z davčnega vidika tem napotenim delavcem neobdavčeno izplačati dnevnico za vsak delovni dan. Po ZDoh-2 bi te moral obračunati pod pogoji in do takega zneska, kot to velja za službena potovanja v tujino. MF je sprva ustno pojasnilo, da naj bi se pri izračunu neobdavčenih dnevnic upošteval tudi delovni čas, ki ga delavec opravi v posameznem dnevu. Vendar pa je Furs (tudi v sodelovanju z MF) nato pisno pojasnil, da sme delodajalec tem napotenim delavcem neobdavčeno izplačati dnevnico za vsak delovni dan delavca ne glede na število opravljenih ur. V delovne dneve pa se ne vštejejo povsem prosti dnevi delavca. Tako izhaja iz Fursovega pojasnila 0920-13403/2017-4 in Fursove spletne publikacije Davčna obravnava dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino (str. 12). vir
 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Kdaj (bo)ste vzpostavili računovodenje najemov po novem?