IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

 

Zmanjšanje obveznosti za DMV glede na starost vozila

2. november 2021

Tolmačenje

Za motorna vozila, vnesena na ozemlje Slovenije, se velikost obveznosti za DMV od 1. januarja 2021 določa tudi upoštevaje starost motornega vozila. Določitev odstotka, v velikosti katerega se odmeri DMV, je odvisna od obdobja od prve registracije motornega vozila v drugi državi članici ali tretji državi do nastanka obveznosti za obračun DMV v Sloveniji. Odmerni odstotek tako pada in znaša od 91 % obveznosti za DMV za vozila, ki so bila registrirana oziroma v uporabi do enega leta, pa do 33 % za vozila, ki so bila registrirana oziroma v uporabi več kot 10 let. Če datuma prve registracije ni mogoče nedvoumno ugotoviti ali registracija v državi,  iz katere je vozilo vneseno ali uvoženo, ni potrebna, se šteje, da je datum prve registracije motornega vozila datum izdaje potrdila o skladnosti proizvajalca.

Pri ugotovitvi velikosti obveznosti za DMV, vključno z zmanjšanjem obveznosti zaradi starosti vozila, si zavezanci lahko pomagajo tudi s programom za izračun DMV za vozila, pridobljena od vključno 1. januarja 2021, ki je objavljen na Fursovi spletni strani.

Več o tem na posvetovanju Zveze RFR Novosti pri DMV in dileme pri obdavčitvi vozil z DDV.

Barbara Prislan

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?