IZOBRAŽEVANJA revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

TOLMAČENJA

Praktična tolmačenja uradnih besedil

Svetovalci Zveze RFR redno povzemajo najnovejša in po njihovem mnenju najaktualnejša uradna pojasnila. Da bi vam olajšali delo, skrbijo za tolmačenje uradnih objav, s poudarki na bistvenih spremembah ali novostih.

Vse pravice, predvsem avtorske in licenčne ter pravice industrijske lastnine, so last izključno Zveze RFR in so zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Zveze RFR je prepovedano shranjevanje, predelovanje, poseganje v vsebino in širjenje z elektronskimi nepovezanimi (off-line) sistemi.  

TOLMAČENJE

Znižanje stopenj DDV

5. september 2022

Tolmačenje

S 1. septembrom 2022 se je z ZNUDDVE z namenom lajšanja energetske draginje za dobavo nekaterih energentov znižala stopnja DDV. Furs je v publikaciji Davek na dodano vrednost, Spremembe zakonodaje na področju DDV – Podrobnejši opis (14. izdaja, avgust 2022) v zvezi z znižanjem stopenj med drugim pojasnil, da se uporabi stopnja DDV, ki velja na dan nastanka obdavčljivega dogodka. Ne glede na to, kdaj zavezanec izda račun za dobavo, se DDV od energenta, ki je bil dobavljen pred 1. septembrom 2022, obračuna po stopnji 22 %. Za dobave po 1. septembru 2022, za katere velja, da je obdavčljivi dogodek nastal po tem datumu, pa zavezanec sme uporabiti stopnjo 9,5 %.
Več o pravilih uporabe davčnih stopenj lahko izveste v Šoli o DDV. O najpogostejših napakah v zvezi z uporabo davčne stopnje pa tudi v posvetovanju Zveze RFR DDV, kratko in jedrnato z najnovejšimi spremembami.

Barbara Prislan, univ. dipl. ekon.

 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
Ali naraščajoča inflacija vpliva na vaše poslovanje?