revijaIKS.si EKSPERT RFR PRIROČNIKI RFR ZVEZA RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
S potrditvijo se boste uvrstili na seznam prejemnikov obvestil Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Vaš elektronski naslov nikakor ne bo uporabljen za noben drugi namen. S seznama se lahko kadarkoli izbrišete.
*Označena polja so obvezna.

Zagotavljanje uspešnosti slovenskih računovodij

Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije zagotavlja strokovno obveščenost in razgledanost, ki jo računovodje potrebujejo za uspešno premagovanje strokovnih in poslovnih izzivov.

DR 16

Dnevi računovodij v znamenju davčne reforme

Zveza RFR, 14. april 2016
Računovodje, finančniki in revizorji so se že tretjič zbrali na Dnevih računovodij v Portorožu. Tokrat je bila tema okrogle mize davčni sistem in njegova prenova. Svoje poglede na predlagano davčno reformo so podali predstavniki gospodarstva in davčne stroke, ki so bili do predlogov skeptični. Predstavnica vlade, državna sekretarka na Ministrstvu za finance, Mateja Vraničar Erman, je svojo prisotnost odpovedala, kar je pri sogovornikih in publiki poželo precej kritik. 

Sogovorniki so podali prve odzive na predlog reform, ki jih je le dan pred dogodkom predstavila Vlada Republike Slovenije. 

Okrogla miza, ki jo je ponovno vodila Vida Petrovčič, je gostila predsednika uprave družbe Postojnska jama Marjana Batagelja, predstavnico GZS Polono Fink Ružič in davčnega svetovalca svetovalnega podjetja Simič & partnerji Ivana Simiča. Svojo udeležbo in s tem vabilo na odprt dialog s strokovno javnostjo in predstavniki gospodarstva pa je zadnji trenutek odpovedala državna sekretarka Ministrstva za finance Mateja Vraničar Erman. »Nesprejemljivo je, da na takšnem srečanju ni predstavnika države, ki bi moral sodelovati pri takšnih debatah,« je ob tem povedal Ivan Simič, medtem ko je Marjan Batagelj dodal: »Prav predstavnik vlade bi moral vas, računovodje, vprašati, kje se srečujete s težavami, prav vi bi morali biti vključeni v pogovore in gotovo bi morala biti vaša stroka bolj cenjena.« 

Sogovorniki so menili, da tudi zadnji vladni predlogi ne predstavljajo reform, ki bi si jih želelo predvsem gospodarstvo. Ugotovili so, da na pogovore in usklajevanja reforme niso bili povabljeni niti predstavniki gospodarstva niti stroka, zato je uspešnost predlaganih sprememb vprašljiva.

Vlada se po mnenju davčnega svetovalca Ivana Simiča reforme loteva na napačen način in z delnimi rešitvami, medtem ko bi bila potrebna celovita reforma. Pri reformi je še posebno pomembno, kaj z njo želimo, je dodal Simič, ki je prepričan, da predlog vlade ne stimulira prihoda tujih podjetij, ki bi lahko prispevala k povečanju davčne osnove. »Slovenija je danes za tujce nezanimiva,« je povzel.

Tudi predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je prepričan, da gre za "barantanje po slovensko", saj zgolj prestavljamo denar iz enega žepa v drugega. Batagelj se ne strinja niti s povečanjem davka od dohodkov pravnih oseb. Pri tem se je vprašal, kako to, da tujci zdaj ne derejo k nam, če je obstoječi 17-odstotni davek tako ugoden.

Tudi na GZS so pričakovali resno reformo tako na področju davkov kot prispevkov v smeri razbremenitve gospodarstva, je dodala predstavnica zbornice Polona Fink Ružič. Opozorila je, da zaradi vse manjšega deleža aktivne populacije v prihodnje tudi večji davki ne bodo dovolj, in prav zato je treba ustvariti privlačno poslovno okolje, s katerim bomo privabili nova podjetja in posledično povečali davčno osnovo.

Na GZS se zavzemajo za uvedbo socialne kapice, zagovarjajo pa tudi poenostavitev davčnega sistema. Fink Ružičeva je ob predlogih, ki jih je objavila vlada, med drugim izrazila začudenje, da na vladni strani ni predvidenih nobenih varčevalnih ukrepov.

Fink Ružičeva sicer pričakuje, da bo vlada svoj predlog še dopolnila. Je pa prepričana, da bi vlada, če bi si res želela uvesti kakšno spremembo, to že storila. 

Rekordna udeležba

Letošnji Dnevi računovodij so bili v marsičem rekordni. Izjemno je bilo zanimanje za okroglo mizo, tudi pri novinarjih, rekordna pa je bila tudi udeležba na dogodku, saj se je zbralo okoli 350 ljudi. Vsako leto Dnevi računovodij v Portorož privabijo nove slušatelje, letos je bilo videti tudi veliko mladih obrazov. K temu je zagotovo pripomogla tudi včlanitev novega društva v Zvezo RFR, to je Društva študentov računovodstva in revizije.

Drugi dan dogodka je bil namenjen trem strokovnim temam, med drugim tudi aktualni problematiki sledenja davčnih obveznosti v mednarodnem poslovanju. V prvem sklopu so se govorci osredotočili na novosti na področju sledenja davčnih obveznosti v mednarodnem poslovanju. Predstavnika Ministrstva za finance in Fursa sta predstavila nove ukrepe OECD in Evropske komisije, ki veljajo za prelomnico na področju mednarodne obdavčitve. Sprejetje in uporaba ukrepov v praksi bosta po mnenju strokovne javnosti pomembno vplivala na obračunavanje davka od dohodkov, ustvarjenih v mednarodnem prostoru. Predstavnica Fursa je predstavila dodatna mednarodna sodelovanja, ki prihodnje leto prehajajo v avtomatizirano izmenjavo informacij o finančnih računih.

Na dogodku tudi mladi upi, bodoči računovodje, finančniki in revizorji

Večerni dogodek je povezoval voditelj David Urankar, predsednik Zveze RFR Stanko Koželj pa je v uvodnem nagovoru poudaril, kako pomembno je povezovanje med računovodji. Nato je sledila podelitev nagrad, in sicer avtorjem najboljših magistrskih del, ki so jih zagovarjali v letu 2015, in dijakom, najboljšim v znanju računovodstva na 18. državnem tekmovanju iz znanja računovodstva, ki ga je letos organiziral Šolski center Postojna.

Tekmovanje vsako leto organizira tista šola, katere tekmovalci prejšnje leto dosežejo največ točk oziroma prvih mest. Na 18. državnem tekmovanju iz znanja računovodstva, ki je potekalo 7. aprila 2016, je sodelovalo 69 srednješolcev, 33 na višjem in 36 na osnovnem nivoju. Ekipno so bili doseženi tile rezultati: 3. mesto – Šolski center Nova Gorica, 2. mesto – Šolski center Postojna in 1. mesto – Srednja šola Slovenska Bistrica.

Zveza RFR Slovenije je kot pokrovitelj tekmovanja iz znanja računovodstva najboljšim trem na osnovnem in višjem nivoju poleg zlatih priznanj podelila tudi denarno nagrado. 
 
Nato je predsednik Zveze RFR v skladu z razvojnim načrtom Zveze RFR, ki je usmerjen v spodbujanje ustvarjalnega dela študentov univerzitetnega in visokošolskega študija računovodstva, financ, revizije in davščin, podelil enakovredne nagrade za štiri najboljša magistrska dela. Po izboru Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru so nagrade za magistrska dela prejeli štirje študentje: Nina Jelenovec, Maja Matajič, Tamara Pustoslemšek in Slavčo Nikolovski. Povzetki treh magistrskih nalog bodo objavljeni tudi v reviji IKS.

Večerno dogajanje je nadaljevala glasbena skupina CoverLover, navdušeni rokerji, ki so zbrane zabavali pozno v noč. 

Medijski sponzor dogodka je bil spletni portal bizi.si.

Špela Brezavšček, Zveza RFR


 
KOLEDAR
             
             
             
 
VIDEO
ANKETA
V sporih med davčnim organom in zavezanci pritožbeni organi in sodišča najpogosteje odločajo: